World of MetinsXS


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

World of MetinsXS
World of MetinsXS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

2 participanți

In jos

Drepturile  cetatenilor  in  Uniunea  Europeana Empty Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

Mesaj Scris de Ghioala Andrada Dum Ian 22, 2012 12:06 pm

Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

Popoarele Europei , au stabilit o uniune tot mai strânsa între ele si ca urmare au hotarât sa aiba un viitor pasnic bazat pe valori comune.

Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea Europeana se întemeiaza pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii.

Uniunea se sprijina pe principiul statului de drept. Totodata Uniunea situeaza persoana în centrul actiunii sale instituind cetatenia Uniunii si creând un spatiu de libertate, de securitate si de justitie. Tot ea contribuie la pastrarea si dezvoltarea acestor valori comune respectând diversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si a identitatii nationale a statelor membre si a organizatiilor puterilor publice la nivel national, regional si local.

“Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si a capitalurilor, precum si libertatea de stabilire.

În acest scop, este necesar ca evidentiindu-le printr-o carta sa fie întarita protectia drepturilor fundamentale în spiritul evolutiei societatii, al progresului social si a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice.

Respectiva Carta reafirma, prin respectarea competentelor si îndatoririlor Uniunii, precum si a principiului subsidiaritatii, drepturile care rezulta în special din traditiile constitutionale si din obligatiile internationale comune statelor membre, din Conventia Europeana privind apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din cartele sociale adoptate de Uniune si de catre Consiliul Europei, precum si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

În acest context, Carta va fi interpretata de catre instantele Uniunii si ale statelor membre luând în considerare în întregime explicatiile stabilite sub autoritatea presedintiei Conventiei care a elaborat Carta. Faptul de a beneficia de aceste drepturi implica responsabilitati si îndatoriri atât fata de terti, precum si fata de comunitatea umana în general si fata de generatiile viitoare.”1

În consecinta, Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile enuntate în continuare.

CAPITOLUL I – DEMNITATEA SI DREPTURILE ASIMILATE

Demnitatea umana

“Demnitatea” umana este inviolabila, aceasta trebuie respectata si protejata.2

Dreptul la viata

1.Orice persoana are dreptul la viata.3

Referitor la dreptul la viata, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dispune urmatoarele “dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva în mod intentionat,

decât în executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal în cazul în care infractiunea este sactionata cu aceasta pedeapsa prin lege.”

Deasemenea se mai dispune “ moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin încalcarea acestui articol (art 2 CEDO) în cazurile în care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta , si anume: a)pentru a asigura apararea oricarei persoane împotriva violentei ilegale;

b)pentru a efectua o arestare legala sau pentru împiedica evadarea unei personae legal detinute

c)pentru a reprima, conform legii, tulburarile violente sau o insurectie”.

2.Nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat4

Conform CEDO “pedeapsa cu moartea este abolita. Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsa si nici executat”

Dreptul la integritatea persoanei

“Orice persoana are dreptul la integritate fizica si psihica.” 5

In cadrul medicinii si biologiei , trebuie respectate în principal urmatoarele:

a)consimtamântul liber si în cunostiinta de cauza al persoanei implicate, conform prevederilor legii;

b)interzicerea practicilor de eugenie, în special a acelora care au drept scop selectia persoanelor;

c)interzicerea utilizarii corpului uman si partilor sale, ca atare, ca sursa de profit;

d)interzicerea clonarii umane în scopul reproducerii.

Interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene nimeni nu poate fi supus torturii si nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Interzicerea sclaviei si a muncii fortate

In Uniune este interzisa tinerea în sclavie sau în servitute a unei persoane. Deasemenea, nimeni nu poate fi constrâns sa presteze o munca fortata sau obligatorie si este interzis traficul cu fiinte umane.

Nu se considera munca fortata sau obligatorie în acest sens “ orice munca impusa în mod normal unei persoane supuse detentiei în conditiile prevazute de art 5 din Conventie Europeana a Drepturilor Omului sau în timpul în care se afla în libertate conditionata; orice serviciu cu caracter military sau, în cazul celor care refuza sa satisfaca serviciul militar din motive de constiinta , în tarile în care acest lucru este recunoscut ca legitim, un alt serviciu în locul serviciului militar obligatoriu; orice serviciu impus în situatii de criza sau de calamitati care ameninta viata sau bunastarea comunitatii; orice munca sau serviciu care face parte din obligatiile civile normale.”6

CAPITOLUL II – LIBERTATILE CETATEANULUI EUROPEAN

Dreptul la libertate si securitate

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prevede ca orice persoana are dreptul la libertate si securitate.

Respectarea vietii particulare si de familie

Viata particulara si de familie ai oricarei persoane trebuie respectata, alaturi de respectarea domiciliului si corespondentei particulare.

Amestecul unei autoritati publice în exercitarea acestui drept nu este permisa decât în masura în care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii , apararea oridinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei ori protejarea drepturilor si libertatilor altora.


Ultima editare efectuata de catre Ghioala Andrada in Sam Ian 28, 2012 3:24 am, editata de 1 ori
Ghioala Andrada
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 26
Location : Hunedoara

Sus In jos

Drepturile  cetatenilor  in  Uniunea  Europeana Empty Re: Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

Mesaj Scris de A.Levine Dum Ian 22, 2012 10:45 pm

Bravo andrada..Super`!
A.Levine
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 940
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 25
Location : Hunedoara

https://world-of-metin.catsboard.com

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum