World of Metin

Dreptul familiei

Go down

Dreptul familiei

Post by Ghioala Andrada on Sat Jan 21, 2012 2:49 pm

Dreptul familiei

Constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei

Conform articolului 30 din CODUL FAMILIEI ,bunurile dobandite in timpul casatoriei,de oricare dintre soti,sunt ,de la data dobandirii lor,bunuri comune ale sotilor.Aceasta regula se aplica si in privinta imobilelor.

In cazul dobandirii bunurilor imobile,nu este necesara manifestarea de vointa expresa a ambilor soti,functionand prezumtia mandatului tacit reciproc prevazut in articolul 35 din CODUL FAMILIEI ,legea pretinzand consimtamantul expres al ambilor soti numai pentru instrainarea sau grevarea imobilelor din comunitatea matrimoniala .

In ceea ce priveste constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei ,exista doua prezumtii legale care intra in conflict.

In primul rand este vorba de prezumtia instituita de articolul 482 COD CIVIL ,si anume ca ā€˛proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ceea ce produce lucrul si asupra a tot ce se uneste, ca accesoriu ,cu lucrul,intr-un mod natural sau artificialā€¯.Bineinteles, aceasta se intampla in situatia in care intre proprietarul terenului si constructor nu exista o conventie sau o situatie legala din care sa rezulte un drept de superficicie in favoarea constructorului.

A doua prezumtie este cea prevazuta in articolul 30 din CODUL FAMILIEI si anume prezumtia de comunitate.Desigur,ne-am putea gandi ca regula care urmeaza a fi aplicata este cea prevazuta in articolul 492 COD CIVIL coroborat cu articolul 494 COD CIVIL.In acest caz insa ,are prioritate regimul comunitatii ,astfel ca ,indiferent caruia dintre soti ii apartine terenul asupra caruia s-a construit ,daca acea constructie a fost edificata in timpul casatoriei ,ea va deveni bun comun in devalmasie al sotilor.

Intr-o alta opinie din doctrina se sustine ca se aplica dispozitiile articolului 494 COD CIVIL.

Potrivit acestei opinii,daca sotul constructor a construit cu mijloace proprii pe trenul celuilalt sot,cu acordul acestuia,constructia va fi bun propriu al sotului constructor. Acesta dobandeste proprietatea asupra constructiei si un drept de folosinta asupra terenului ,constituindu-se in favoarea lui un drept de superficie.
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Dreptul familiei

Post by A.Levine on Sun Jan 22, 2012 1:15 am

Asta o sa o tin minte
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.catsboard.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum