World of Metin

1,4 milioane de case mai sunt racordate la “centralizat”. Cât va costa căldura la iarnă, oraş cu oraş

Go down

1,4 milioane de case mai sunt racordate la “centralizat”. Cât va costa căldura la iarnă, oraş cu oraş

Post by Ghioala Andrada on Mon Sep 23, 2013 1:45 pm

În România mai există, la această oră, peste 1,4 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice. Cât va costa încălzirea în iarna ce vine în oraşele mari, care sunt subvenţiile acordate de primari şi unde e cea mai ieftină gigacalorie, puteţi citi mai jos.
Numărul de apartamente racordate la sistemele de termoficare este de 1.406.906, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, valabile la data de 30 iunie. Mai mult de o treime dintre acestea sunt amplasate în Bucureşti-peste jumătate de milion.

Preţul plătit de populaţie pentru căldură este stabilit de autorităţile locale, în funcţie de capacitatea acestora a de a acorda subvenţii, astfel încât cetăţenii să plătească un preţ mai mic decât costul real al căldurii.

Potrivit ultimelor prognoze ale serviciilor meteorologice occidentale, iarna ce vine se anunţă a fi cea mai geroasă din ultima sută de ani.

Iată preţul gigacaloriei în oraşele cu cele mai multe apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, cu menţiunea că au fost luate în calcul oraşele cu peste 30.000 de apartamente racordate:

Bucureşti: RADET Bucureşti asigură alimentarea cu agent termic a 566.000 de apartamente. Preţul care va fi plătit de populaţie este de 169 de lei/gigacaloria, aproape la jumătate faţă de costul total de producţie şi distribuţie, adică 337 de lei. De altfel, cea mai mare parte a bugetului Bucureştiului se duce pe subvenţii la căldură şi transport public.

Constanţa: RADET Constanţa vinde energia termică la un preţ de 358 de lei pe gigacalorie. Potrivit ultimelor date ANRSC, valabile pentru sfârşitul lunii iunie, acest preţ de facturare este egal cu preţul de cost, aşadar Primăria Constanţei nu subvenţionează agentul termic.

Oradea: Preţul cu care Electrocentrale Oradea facturează energia termică la populaţie este de 235,5 lei, doar cu puţin sub cost: 256 de lei. În Oradea sunt racordate 64.300 de apartamente.

Cluj: Regia de termoficare din Cluj vinde populaţiei agent termic la un preţ de 165 de lei, mult mai mic decât preţul de cost. În Cluj sunt racordate la sistemul de termoficare 32.000 de apartamente.

Timişoara: Compania locală de distribuţie a agentului termic din Timişoara asigură alimentarea a 72.400 de apartamente care mai sunt racordate la sistemul centralizat. Preţul de facturare la populaţie este de 252 de lei, diferenţa de 70 de lei până la costul total reprezentând subvenţia acordată de primar.

Arad: CET Hidrocarburi Arad SA distribuie către cele 34.600 de apartamente racordate gigacaloria la un preţ de 290 de lei. Costul total este de 307 lei, iar diferenţa este subvenţie de la autorităţile locale.

Craiova: Termo Craiova SRL vinde celor 64.700 de apartamente gigacaloria la un preţ de 220 de lei, cu până la 115 lei sub costul de producţie din centralele termice.

Ploieşti: Dalkia Termo Prahova deserveşte 60.000 de apartamente din Ploieşti, racordate la sistemul centralizat de termoficare. Preţul cu care se facturează către populaţie este de 231 de lei, în condiţiile în care costul este de 275 de lei.

Galaţi: Apaterm SA Galaţi vinde gigacaloria la un preţ de 247 de lei, şi el mai mic decât costul. Compania deserveşte 77.000 de apartamente racordate.

Unde este cea mai ieftină gigacalorie

Dintre toţi românii care au mai rămas racordaţi la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, cel mai puţin vor plăti bucovinenii din Vatra Dornei. Regia locală de distribuţie a energiei termice vinde gigacaloria cu doar 108 lei, în condiţiile în care costul este de 175 de lei. În Vatra Dornei sunt circa 1.600 de apartamente racordate la sistemul centralizat.

avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum