World of Metin

Cum sa maresc performanda PC-ului?

Go down

Cum sa maresc performanda PC-ului?

Post by A.Levine on Sat Dec 01, 2012 11:08 am

1. Păstraţi suficient spaţiu liber pe partiţia sistem C:\
În funcţie de ce programe utilizaţi şi cum, aveţi nevoie de minim 5-10 GB liberi pe această partiţie. De obicei aici îşi face Windows toate fişierele temporare în timp ce rulează (inclusiv acel swap file de dimensiuni gigantice), plus multe alte programe.

2. Eliberaţi spaţiu din calculator.
Această eliberare de spaţiu este foarte subiectivă şi nu am o reţetă clară. Trebuie să vă gândiţi bine, atunci când vă arde buza după spaţiu pe disc, dacă la modul cel mai realist puteţi şterge sau nu un folder pentru un mic câştig permanent de performanţă versus un inconvenient prin faptul că nu mai aveţi totul “la gata”. Eexistă mereu fotografii rătăcite sau cine ştie ce arhive şi fişiere mari rămase inutil prin calculator.

3. Folosiţi un program care şterge fişiere temporare şi defragmentaţi.
Eu utilizez CCleaner, care e gratuit, apoi defragmentaţi. Ştie să găsească şi să şteargă o mulţime de fişiere de care nu mai ai nevoie, rămase de la diverse instalări, erori, rulări, cache de browser şi de Windows şi altele. Face o scanare, îţi arată ce a găsit şi cât spaţiu eliberează, apoi poţi să-l laşi să le şteargă sau nu. Eu de obicei îl las fără frică şi doar de cache-ul browserului nu mă ating. După acestă ştergere SmartDefrag lucrează foarte bine.

4. Folosiţi un antivirus.
Un antivirus te poate feri de acele momente în care pierzi ore în şir cu reinstalarea sistemului şi reconfigurarea sa. Eu mă consider nivelul super-pro-expert şi am renunţat la firewall şi alte protecţii, dar la antivirus nu.
Eu folosesc Avast Free. Oferă doar protecţia de bază, că de asta este gratuit, dar sunt mulţumit de el.

Mai bine dai bani decât să ajungi acasă şi să descoperi că o oră a fost suficient să-ţi strice totul, când nevasta a dat click pe un mail cu phishing sau copiii au crezut că au câştigat un iPhone deoarece au fost vizitatorul cu numărul un milion.

5. Nu salvaţi multe iconiţe pe desktop.
De obicei acest aspect e mai greu de controlat pentru că am observat că oamenilor poţi să le spui şi de 10 ori să nu o mai facă şi în două zile au iarăşi desktopul plin de fişiere şi iconiţe, de-mi vine să-i strâng de gât.
E ok să salvaţi fişiere noi în desktop, dacă aşa le găsiţi mai repede, dar apoi mutaţi-le în foldere prin calculator, în funcţie de scopul lor, şi lăsaţi desktop-ul gol. Un My Computer, un Recycle Bin şi poate 4-5 programe pe care le accesaţi zilnic sunt suficiente, deşi pentru asta există şi taskbar-ul.

6. Afişaţi pictograme generice, nu preview-uri.
Acele preview-uri reale iau mult timp să fie calculate şi afişate şi încetinesc mult accesul în orice folder. Iar uneori nu se afişează doar pentru fotografii, ci inclusiv programe precum CorelDraw sau pachetul Office au această opţiune, iar timpul de acces şi randare creşte foarte mult. Mai bine vă organizaţi bine fişierele în foldere decât să fie nevoie să aflaţi ce este în ele prin aceste mici preview-uri.

Totul se poate opri din Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects, unde puteţi debifa “show thumbnails instead of icons”.

7. Luaţi un SSD.
Face minuni! Luaţi un SSD de minim 64 GB, puneţi Windows-ul pe el şi veţi vedea o îmbunătăţire semnificativă a performanţelor. De asta este important ce am scris mai sus, deoarece cu doar 64 GB de spaţiu pe partiţia sistem trebuie să ai un pic grijă de ea.

8. Eliminaţi lansarea inutilă a unor programe la pornirea Windows-ului.
Deschideţi Start, scrieţi “msconfig” şi rulaţi acel utilitar. Uitaţi-vă în tab-ul Startup şi probabil vă îngroziţi de câte sunt acolo. Începeţi să tăiaţi din ele.
Chiar e nevoie ca Adobe Updater să ruleze mereu odată cu Windows?

9. Trageţi cât mai mult de bateria laptopului.
Dacă aveţi laptop şi vreţi să ţină cât mai mult bateria, e important să aplicaţi mai multe din instrucţiunile de mai sus. Eliminaţi thumbnails-urile, eliminaţi programele care se lansează inutil (mai ales pe laptopuri), umblaţi în Power Plans şi configuraţi-l pe cel curent astfel încât luminozitatea ecranului să fie minimă (pe majoritatea laptopurilor se vede ok aşa câtă vreme nu aveţi lumină foarte puternică în spate) şi micşoraţi timpii de stand-by.

10. Opriţi animaţiile, efectele AERO şi alte efecte speciale.
Le găsiţi tot în Control Panel > System > Advanced System Settings, se deschide System Properties şi în tab-ul Advanced primul buton de Settings deschide Visual Effects.

Ce nu folosesc eu: utilitare de update (pot să-mi fac şi singur), las Aero pornit, că totuşi să se bucure un pic ochiul de un aspect modern, nu folosesc registry cleaners pentru că n-am încredere că ştiu ce să şteargă.

Succes la perfecţionare!
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.catsboard.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum