World of Metin

Acizi ribonucleici

Go down

Acizi ribonucleici

Post by B.o.B on Fri Jan 20, 2012 10:16 am

Tipuri de Acizi RiboNucleici

În celulele diferitelor organisme au fost evidentiate trei tipuri de acizi ribonucleici: mesager [ARN–m], solubil (de transfer) [ARN–s] si ribozomal [ARN–r].

ARN – m este sintetizat în timpul transcriptiei mesajului genetic (procesul de transcriere a informatiei genetice continuta de catena de ADN într-o secventa complementara de ARN – m) si serveste ca tipar pentru sinteza proteinelor. Pe lânga faptul ca ARN – m preia informatia genetica de la ADN are si rolul de a transmite aceasta informatie prin translatie organitelor citoplasmice (ribozomi) cu rol în sinteza proteinelor.

La ribovirusuri exista un alt tip de acid ribonucleic si anume ARN viral care are acelasi rol biologic cu ADN celular sau viral.

Acidul ribonucleic MESAGER

E. W o l k i n si L. A s t r a h a n (1958) au descoperit primii existenta unui acid ribonucleic de un tip special, denumit mesager. Cercetarile lor efectuate la Eschichia coli au pus în evidenta ca acest A R N-m are caracteristici proprii, astfel ca el poate fi diferentiat de alte fractii de A R N. Pentru punerea in evidenta a A R N-m s-a fãcut urmatoarea experienta bacterii de E. coil au fost infectate cu un bacteriofag, jar dupa doua minute au fost trecute pe un mediu cu fosfor radioacfiv (P32). Dupa trei minute bacteriile sunt spalate de mediul radioactiv si apoi se realizeaza un extract bacterian, care este supus actiunti dezoxiribotiucleazei ce hidrolizeaza A D N. Extrasul bacterian este centrifugat in gradient de densilate cu o solutie de zaharoza si în prezenta ionilor de magneziu (Mg++) în concentratie de 10 –4 M. În tubul centrifugei se obtin astfel mai multe straluri continind A R N ce au viteze de sedimentare diferite, care sunt separate prin gaurirea fundului tubului si recoltarea continutului picatura cu picatura, numerotindu-se picaturile. Primele sunt recuperate straturile cu viteza de sedimentare mai mare. La fiecare strat în parte se masoara densitatea optica in U.V. cu lungimea de unda de 2 600 A, pentru a obtine concentratia în acizi nucleici, si totodata se masoara radioactivitatea.

Studiul in U.V. al densitatii optice aratp existenta a doua maxime corespunzatoare vitezelor de sedimentare 50 S si 30 S, caracteristice particulelor ribozomlale bogate în A R N. Aceste straturi prezinta o tadioactivitate redusa.

Masurarea radioactivitatii diferitelor straturi arata ca maximul se realizeaza pentru stratul 20 S. A R N corespunzator acestei viteze de sedimentare reprezinta numai o mica fractie din cantitatea totala de A R N, sintetizata in timp scurt in prezenta P32. Prin hidroliza usoara a acestei fractii si examenul sau cromatografic, s-a constatat ca A R N ce contine nucleotide radioactive are o compozitie in baze similara cu A D N, dar în care timina esle înlocuita de uracil.

Acest fenomen poate fi evidentiat si prin realizarea unor hibrizi moleculari A D N — A R N – m, prin separarea în gradient cu clorura de cesium. S-a observat ca 40 — 60% din A R N-m participa la formarea hibridului molecular respectiv.

Studiul cantitativ al bazelor azotate aflate in molecula de A R N-m, prezentat in tabelul de mai sus, arata ca citozina + guanina variaza procentual la diferite specii în limite relativ mari, însa aceasta variatie este foarte asemanatoare cu cea suferita de bazele corespunzatoare din A D N. Acesta este un argument important în sprijinul tezei ca acest tip de A R N este complementar A D N si purtatorul mesajului genetic. Un alt argument îi constituie raportul dintre bazele purinice si pirimidinice care este aproximativ 1, la fel ca la A D N.

Într-o alta serie de experimente similare s-a marcat A R N-r din ribozoimi cu P32, pus la dispozitia celulelor bacteriene timp mai lung înainte de începerea experientei, dar A R N-m s-a marcat cn uridina C14 un timp scurt, în prezenta ionilor de magneziu (Mg++) în concentratie de 10-2 . Curba radioactivitatii A R N din ribozomi (P32) prezinta un maximum corespunzator fractiei de sedimentare 70 S, datorita faptului ca ribozoimii si polisomii nu sunt distrusi în aceasta experienta. În ceea ce priveste A R N-m, studiul radioactivitatii C14 a aratat ca acest tip de A R N nou sintetizat se gaseste legat în mare parte de ribozomi. Aceasta fractie de A R N total este capabila de hibridare cn A D N, fapt care demonstreaza ca este vorba de A R N-m rapid sintetizat în prezenta carbonului radioactiv (C14).

A R N-m are urmatoarele caracteristici: este sintetizat rapid in celula, fapt evidentiat prin experimentele amintite, este heterogen privind viteza de sedimentare si respectiv greutatea moleculara, este capabil de hibridare cu o catena de A D N a carei secventa de nucleotida o copieaza, este responsabil de

asocierea ribozomilor 70 S în polisomi si are un rol important în sinteza proteinelor.

In ceea ce priveste viteza de sedimentare, A R N-m de la E. coli asociat cu ribozomi face parte dintr-o fractie superioarä 70 S, insa A R N-m liber are o greutate molecularä mai redusa si o viteza de sedimentare cuprinsa între 7 S si 15 S, fiind deci heterogen. Se pare ca heterogenitatea se datoreste maririi genelor copiate din A D N. Prin separarea celor doua catene de A D N s-a reusit realizarea de hibrizi A R N-m A D N numai cu una din catene, fapt care indica posibilitatea de copiere a mesajului genetic numai a uneia dintre catene. La E. coli, de pilda, molecula de A R N-m contine intre 900—1 500 nucleotide din cauza ca proteinele au în medie între 300—500 aimnoacizi.

A R N-m este responsabil cu asocierea ribozomilor 70 S în polisomi cu o viteza de sedimentare care depaseste uneori chiar 100 S.S-a constatat experimental ca blocarea formarii polisomilor împiedica sinteza proteica din celula.

În sfirsit, rolul A R N-m în sinteza proteica a fost demonstrat expetimental, prin adausul de A R N-m de la A D N bacteriofagic la un sisterm acelular de E. coli continând metaboliti si ribozomi. S-a observat o sinteza rapida de proteine specifice bacteriofagului.

A R N din ribovirusuri este considerat un fel de A R N-m, el având capacitatea de a provoca sinteza proteinei virale atât într-un sistem acelular cât si în celula-gazda.

Sinteza A R N-m este inhibata de unii antibiotici, printre care si actinomicina D atât ,,in vivo” cât si „in vitro”. Mecanismul de actiune al antibioticului nu este bine cunoscut, se considera însa ca actinomicina intra în cormpetitie cu enzima polimerizanta, astfel ca sinteza A R N-m este blocata.

Greutatea moleculara a A R N-m este foarte variabila, în functie de cantitatea de informatie genetica a genelor respective. Ea variaza între 100 000 si câteva milioane (de la un organism la altul).

Cantitatea de A R N-m în celula este de numai circa 2% din totalul A R N celular, fiid deci cel mai redus în cantitate.

A R N-m are o greutate moleculara si o viteza de sedimentare la ultracentrifugare foarte variabila (8 S - 45 S). El este cormplernentar unei catene a moleculei de A D N, fapt pentru care se produc usor hibrizi moleculari ADN - ARN-m.

In celule, A R N-m se gaseste adesea asociat cu ribozomii formând poliribozomi sau polisomi. Studiul in vitro al vitezei proteice pare sa arate ca moleculele de A R N-m contin una sau mai multe regiuni care initiaza sinteza lantului polipeptidic si care ar fi reprezentatä dc o triplela initiatoare ce ar codifica aminoacidul N-formilmetionina. Acesti codoni sunt A U G, G U G si U U G. Aceste regiuni specifice ar actiona selectiv în citirea mesajului genetic.

La bacterii s-a constatat în general ca prezenta inductorului si respectiv corepresorului determinp modificari rapide în sinteza enzimatica. Pe baza observtiei privind rapida adaptare a bacteriilor la schinibarile de mediu s-a studiat stabilitatea moleculelor de A R N-m, constatindu-se ca ele au o viata foarte scurta, de numai circa doua minute, dupa care sunt hidrolizate. Desi nu se cunoaste mecanismul prin care moleculele de A R N-m sunt descormpuse, se considera totusi ca ele îsi pastreaza stabilitatea atâta timp cât se gasesc atasate de ribozomi. De exemplu, adaugarea sau eliminarea lactozei în mediu (inductor) determina rapida modificare a cantitatii de A R N-m, la E. coli.

La animalele superioare s-a constatat însa ca în celulele diferentiate A R N-m este metabolic stabil. De pilda, în globulele rosii ale sângelui care sintetizeaza hemoglobina s-a constatat ca nu are loc un proces de sinteza a A R N. Din cauza mediului foarte constant al organismului, s-a constatat ca în aceste celule nu este nevoie de sinteza si hidroliza continua a A R N-m, de asemenea celulele trebuie sa produca aproape continuu hemoglobina. Încercarile experimentale cu ajutorul precursorilor A R N marcati cu tritiu (H3) au demonstrat ca A R N-m existent în celule este metabolic stabil, având o viata lunga. Acelasi fenormen al stabilitatii A R N-m s-a constatat si în celulele ficatului.
avatar
B.o.B
Membru
Membru

Posts : 101
Reputation : 0
Join date : 20/01/2012
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Acizi ribonucleici

Post by Stefi on Fri Jan 20, 2012 5:13 pm

daca asi sti cativa termeni poate masi prinde si eu ce se explica aici:)))
avatar
Stefi
Global Mod
Global Mod

Posts : 932
Reputation : 0
Join date : 22/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Acizi ribonucleici

Post by BigPlayer on Fri Jan 20, 2012 7:06 pm

=]] numi place bio decat cateva lucruri
avatar
BigPlayer
Membru
Membru

Posts : 48
Reputation : 0
Join date : 20/01/2012

View user profile

Back to top Go down

Re: Acizi ribonucleici

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum