World of Metin

Obiectul de studiu al Politologiei

Go down

Obiectul de studiu al Politologiei

Post by Ghioala Andrada on Fri Feb 17, 2012 12:38 pm

POLITOLOGIE

Obiectul de studiu al Politologiei

I. OBIECTUL DE STUDIU AL POLITOLOGIEI

Politologia reprezinta una din stiintele legate de afirmarea politicului ca sistem si, indeosebi, a statului. Insasi denumirea de „Politologie” provine de la doua cuvinte grecesti: „polis” care inseamna stat, cetate si „logos” stiinta, semnificand stiinta despre stat, despre cetate, respectiv stiinta politica.

Sub aceasta denumire de stiinta politicii s-a dezvoltat de-a lungul timpului pana in deceniul al VI-lea al secolului XX, cand a capatat denumirea de Politologie. Termenul de „politologie” a fost lansat in perioada postbelica de catre germanul Eugen Fischer Baling si francezul André Therive si folosit in 1954 de Gert von Eynern, pentru a denumi stiinta politica.

1. Domeniul politic - obiectul de studiu al politologiei

Definirea obiectului unei stiinte in general si, in mod deosebit, al unei stiinte sociale este o problema complexa care impune precizarea mai multor elemente, precum: domeniul distinct pe care il studiaza si din ce unghi de vedere; categoriile, procesele sociale si legile specifice; locul stiintei respective in sistemul stiintelor sociale, in general, si in cadrul sistemului stiintelor din domeniul de activitate respectiv.

Obiectul de studiu al politologiei este politicul, ca subsistem al sistemului social global. Politicul reprezinta acel domeniu al vietii sociale in care se desfasoara viata constienta a oamenilor, de regula in mod organizat, pentru promovarea anumitor interese ce se manifesta sub o multitudine de forme, precum: interese individuale, generale, de grup social, nationale, internationale, interese economice, spirituale, politice etc. Servirea si promovarea diversitatii de interese, atunci cand se realizeaza in mod constient, prin activitati organizate si programate, se constituie in domeniul politic. Domeniul politic se prezinta sub trei aspecte: sistem politic, actiune politica si gandire politica, intre acestea existand o stransa interdependenta.

Georges Burdeau, concepand politicul corelat cu ideea de structura, arata ca acesta constituie osatura necesara societatii.

In raport cu valorile politice, politicul este o structura neutra, nefiind nici de stanga, nici de dreapta, ramanand insensibil la fluctuatiile istoriei. Politica este activitatea ce consta in definirea puterii si exercitarea prerogativelor sale.
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum